top of page

SPORTBLESSURES

VOOR EEN AFSPRAAK

BEL: 06 55 91 23 82

Het aantal sporters met blessures die de osteopaat bezoekt voor behandeling is de laatste jaren toegenomen. Dit geldt zowel voor topsporters (zie fragment Arjen Robben) als voor de recreatieve sportbeoefenaar. Osteopathie kan dan een goed alternatief zijn voor een gerichte aanpak van klachten, waardoor in de meeste gevallen, na een periode van herstel, hervatting van de sportbeoefening weer mogelijk kan zijn.

 

Hans heeft veel affiniteit met sport en een jarenlange ervaring, eerst als sportfysiotherapeut en de laatste 16 jaar als osteopaat.

 

“In het verleden heb ik een aantal marathons  gelopen en de laatste jaren rijd ik de nodige kilometers  op de racefiets, zodoende weet ik hoe veel plezier je hieraan kunt beleven en kan ik me goed voorstellen hoe vervelend het is als je door een blessure gehinderd wordt om  je sport  te kunnen uitoefenen.”

sportblessure.jpg
Arjen Robben over osteopathie

Arjen Robben over osteopathie

Video afspelen
Casus behandelvoorbeeld

CASUS

Een 47-jarige hardloper verschijnt met klachten van de linker achillespees, vooral tijdens het hardlopen maar de laatste week ook in rust. Tijdens het eerste gesprek wordt gevraagd naar de symptomen en ook naar eerdere blessures of klachten op andere plaatsen in het lichaam. In de historie blijkt hij 3 jaar geleden bij het voetballen zijn linker enkelbanden te hebben gescheurd. Sinds vorig jaar heeft hij regelmatig last van zijn onderrug. Bij het onderzoek blijken een fors drukpijnlijke achillespees maar ook enkele blokkades in verschillende linker voetgewrichten. Ook is er een duidelijke bekkenscheefstand te zien.

 

CONCLUSIE   Door het enkeltrauma zijn er blokkades in de voet ontstaan en via een veranderde spierspanning in het been, door standsverandering in de voet is daarbij zeer waarschijnlijk de bekkenscheefstand getriggerd. Bij het hardlopen is de belasting op de achillespees 3 maal zo groot als bij wandelen. Door de vastzittende voetgewrichten zal de voetafwikkeling niet optimaal zijn en ontstaan er meer spanning en afvalstoffen in de achillespees. Door de ongelijke belasting van de voeten zal dit doorwerken op het bekken en ook de rug, waardoor mede de rugpijn kan worden verklaard. De osteopathische behandeling bestaat naast rektechnieken van de achillespees uit een op oorzaak gerichte behandeling via mobilisatie van de voetgewrichten en het in balans brengen van het bekken zodat de spanning en pijn van de linker achillespees afneemt. Na 2 behandelingen kan weer met lichte looptraining worden begonnen en worden verdere rustige trainingsopbouw en extra rek- en spierversterkende oefeningen voor achillespees en rug besproken. Na 8 weken kan er weer pijnvrij in rustig tempo 30 minuten worden gelopen.

bottom of page